Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

Na stół Wielkanocny polecam babkę drożdżową z śliwkami kalifornijskimi, żurawiną i rodzynkami.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

  • drożdże świeże – 30 g
  • mąka pszenna – 600 g
  • mleko – 1 szklanka
  • masło – 100 g
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 6 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • bakalie (żurawina, rodzynki, śliwka kalifornijska) – 150 g
  • sól – szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W osobnym naczyniu, misce przygotować rozczyn-pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko, cukier i ok. 100 g mąki, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić, przestudzić.

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka, sól, cukier waniliowy wszystko dokładnie wyrobić ok. 15 min. i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki. Na koniec dodać bakalie (dodać swoje ulubione bakalie) i jeszcze całość wyrobić. Drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepsze.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Jeżeli ciasto urosło wyłożyć go na stolnicę delikatnie delikatnie wyrobić i ułożyć w formie dokładnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

Formę przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Kiedy ciasto w formie ponownie wyrośnie włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor.

Nie podaje temp. pieczenia i czasu pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.

Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować polewą

Babka drożdżowa z bakaliami i jajkami wielkanocnymi Babka drożdżowa z bakaliami na święta

Related Posts

Add Comment