Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Delikatna, krucha kalarepa z koperkiem i śmietaną, doskonała jako dodatek do obiadu.

Może nie każdy o tym wie, ale kalarepa jest bardzo zdrowym, cennym składnikiem odżywczym ze względu na zawartość: sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, jodu, karotenoidów, witamin: B1, B2, B6, C; kwasów: nikotynowego, pantotenowego, foliowego, szczawiowego

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • kalarepa – 6-8 sztuk
  • koperek – pęczek
  • śmietana 18% – ok. 1 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Kalarepa najlepiej aby była młoda, bez zdrewniałego spodu.

Kalarepę obrać, opłukać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.

Przed podaniem odcisnąć delikatnie kalarepkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekany koperek i śmietanę.

Doskonała surówka do obiadu.

Related Posts

Add Comment