Sok pomarańczowo-marchwiowy

Sok pomarańczowy domowej roboty to gwarancja na smakowity soczek. Sok ten doskonale nadaje się na lato jak i jesienno-zimowe dni. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.  Uwielbiają go nie tylko dzieci ale i wszyscy domownicy. Sok można wlać do butelek i schować do lodówki. Trwałość jego to około tydzień czasu.

sokpomaranczowy1

Sok pomarańczowy a dokładnie pomarańczowo- marchwiowy to doskonały napój na ciepłe i zimowe dni. Jest to sok, który uwielbia moja rodzina. Do tego przepisu można dodać wiele innych owoców lub nawet warzyw, które lubimy. Z tego przepisu wychodzi sporo soku, który doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce, a tym sposobem nic się nie zmarnuje.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • pomarańcze – 4 szt.
  • cukier – 1/2 kg
  • banany – 3 szt.
  • marchew – 30 dkg
  • kwasek cytrynowy – 2 g
  • woda – 6 l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować marchewkę aż będzie miękka, wystudzić ją. Zagotować 6 litrów wody z cukrem.

Pomarańcze dokładnie obrać, aby nie było na nich białej skórki, banany obrać. marchewkę, pomarańcze, banany zmiksować blenderem lub w malakserze, dodać troszkę wody, tej gotującej się z cukrem, (wtedy lepiej się zmiksują).

Do zagotowanej wody dodać mus owocowy, kwasek cytrynowy wymieszać wszystko razem i chwilkę pogotować (około 3-4 minuty). Zdjąć sok z ognia i przestudzić.

sokpomaranczowy

[puregallery]

Related Posts

Add Comment