Sok KUBUŚ

Domowy kubuśIle razy robię ten sok za każdym razem wychodzi inny smak, a jeszcze jak dodam różne owoce. Domowy, gęsty sok przecierowy gdzie bazą jest marchewka, pomarańcza i jabłko. Dodatkowo można dla wzbogacenia smaku dodać banana, kiwi, brzoskwinie i wiele innych ulubionych owoców.

    Czas przygotowania – 20 min.

Składniki

  • marchewka – 6-8 sztuk
  • pomarańcze – 4 – 5 sztuk
  • jabłka – 4- 6 sztuk
  • woda – ok. 2 litry
  • cukier do smaku 

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą tak aby była zakryta wodą i ugotować do miękkości.

W połowie gotowania marchewki dodać do niej obrane jabłka,  pomarańcze i całość gotować do miękkości.

Jeżeli chodzi o pomarańcze to robiłam sok na dwa sposoby, a mianowicie za pierwszym razem obrałam pomarańcza i dokładnie go wy filetowałam tak aby nie było białego albedo i takiego pomarańcza dodałam. Sok był pyszny.

Drugim razem dodałam pomarańcze całe obrane tylko z wierzchniej skórki. Ten sok niestety miał goryczkę, dlatego warto dodawać pomarańcze bez białej skórki-albedo.

Ugotowane owoce z marchewką przestudzić wraz z wodą, nie odlewać wody a następnie zmiksować na gładki mus.

W garnku zagotować ok. 2 litry wody dodać cukier do smaku i dodać mus. Całość zagotować  i zdjąć zaraz z ognia. Nie powinien się długo gotować.

Related Posts

Add Comment