Lemoniada

Lemoniada to od lat znany napój chłodzący, orzeźwiający o mocno cytrynowym smaku. Doskonale smakuje podana w wysokiej szklance ze słomką i plasterkiem cytryny lub limonki.[/box]

lemoniada2

lemoniada

Lemoniada to zimny, orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Istnieje wiele przepisów na wykonanie lemoniady. Poniższy przepisy jest stworzony wedle upodobań mojej rodziny. Doskonały napój na upalne dni.

Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

Lemoniada cytrynowa

  • woda – 1,5 litra
  • cytryna – 2 sztuki
  • cukier – 3 łyżki
  • listki mięty

Lemoniada cytrusowa

  • pomarańcza – 2 sztuki
  • limonka – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • cukier – 3 łyżki
  • kostki lodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Lemoniada cytrynowa

1,5- 2 litry wody przegotować i wystudzić. Zwykłą wodę można również zastąpić wodą gazowaną.

Do dzbanka wlać wystudzoną wodę, dodać sok z 1 cytryny oraz cukier (cukru dodać do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać kolejną cytrynę pokrojoną w plasterki i listki mięty. Odstawić napój na pół godziny do godziny czasu.

W upalne dni podawać z kostkami lodu.

Lemoniada cytrusowa

1,5- 2 litry wody przegotować i wystudzić. Zwykłą wodę można również zastąpić wodą gazowaną.

Do dzbanka wlać wystudzoną wodę, dodać sok z 1 pomarańczy oraz cukier (cukru dodać do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać cytrynę, pomarańczę, limonkę pokrojoną w plasterki. Dodatkowo można wzbogacić smak dodając listki mięty. Odstawić napój na pół godziny do godziny czasu. Przed podaniem wyjąć z napoju plasterki cytryny aby lemoniada niezgorzkniała.

W upalne dni podawać z kostkami lodu.

lemoniada1

Related Posts

Add Comment