Sok z czarnego bzu

Czarny bez jest rośliną dziką, posiadającą właściwości lecznicze. Kwiaty wykorzystywane  w przeziębieniach, nieżytach i stanach zapalnych dróg oddechowych, działają wykrztuśnie natomiast owoce znalazły zastosowanie w leczeniu migreny, nerwobóli, biegunkach, chorobach neurologicznych i reumatycznych.

sokzczarnegobzu

Po raz pierwszy zrobiłam sok, syrop z czarnego bzu. Nigdy nie używałam go w kuchni ze względu na specyficzny zapach. Ale jednak czego nie spróbować jeżeli ma ona dobroczynne właściwości zdrowotne. Za nim zrobiłam cokolwiek , poczytałam jak dobrze wykorzystać owoce czarnego bzu, ponieważ zawierają one w sobie jak cała roślina substancje trujące: sambunigrynę i sambucynę. Wysoka obróbka termiczna, (bez przykrywania) owoców sprawia, iż substancje te zostają unieszkodliwione. Największą ilość substancji trującej zawierają niedojrzałe owoce.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • owoce czarnego bzu – 2 kg
  • woda – 1/2 szklanki
  • cukier kryształ – 1 kg
  • kwasek cytrynowy lub cytryna – 1/2 łyżeczki lub sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce obrać z parasolek (baldachogron), należy pamiętać przy obieraniu aby nie było wśród obranych owoców niedojrzałych, zielonych czerwonych owoców, muszą być tylko bardzo ciemne !!!, ponieważ niedojrzałe owoce zawierają najwięcej substancji trujących, (same ciemne owoce, bez drobnych łodyżek). Do obierania owoców dobrze jest użyć widelca, jednak ja do tego celu użyłam rękawiczki i obrałam owoce ręcznie.

Pamiętać należy, iż owoce plamią, farbują!

Owoce dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka, najlepiej aby był on w środku ciemny (aluminiowy, ze stali, wówczas nie zostanie zaplamiony), dolać wody i zagotować. Całość gotować około 20-30 min, aż wszystkie owoce popękają, i puszczą dużą ilość soku. Po zagotowaniu całość przestudzić.

Następnie sok cedzimy, dokładnie tak aby nie było resztek owoców, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy lub sok z połowy cytryny. Zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Tak otrzymany sok przelać do wyparzonych butelek, szczelnie pozakręcać i pasteryzować jeszcze około 10 min.

Sok, syrop gotowy do spożycia w przypadku grypy, przeziębienia.

Related Posts

Add Comment