Tarta z cebula i boczkiem

tartazcebula2

Bardzo dobra a zarazem szybka przekąska. Tarta z dużą ilością boczku i cebuli. W smaku bardzo dobra, szybko znikła.Doskonale komponuje się z rożnymi dodatkami, sosem czosnkowym, majonezowym. Całość wzbogacić można o ulubione przyprawy.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • masło – 100 g
  • kwaśna śmietana – 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • sól – 1/3 łyżeczki

Farsz

  • cebula biała – 5 większe
  • boczek wędzony – 400 g
  • masło – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • ser żółty – 100 g
  • śmietana kwaśna lub jogurt naturalny – 3 łyżki
  • jajka – 3 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła
  • ok. 1 kg ryżu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 30 min.

Cebule obrać i pokroić w krążki, plasterki i podsmażyć na maśle i oleju, następnie dodać pokrojony boczek (kilka plasterków pozostawić na wierzch) doprawić solą i pieprzem i kilka minut smażyć. Farsz zdjąć z ognia.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość formy. Formę dokładnie natłuścić i obsypać bułka tartą, nadmiar strzepać, ciasto dokładnie ułożyć w formię, spód ponakłówać widelcem. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać na ciasto. Ciast włożyć do piekarnika i podpiec na złoty kolor.

Następnie ryż zdjąć z ciasta, nałożyć farsz, następnie śmietanę roztrzepać z jajkiem i ziołami wylać na farsz, na całości ułożyć starty na tarce ser żółty i udekorować boczkiem, całość zapiec ok. 20-30 min. aby całość się ściełą.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.

tartazcebula3tartazcebula

Related Posts

Add Comment