Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Bardzo ciekawy w smaku pasztet z warzyw, a dokładnie z cukinii. Doskonale pasuje do pieczywa jako szybka i bardziej wegetariańska przekąska. Taki pasztet można wykonać z ulubionych warzyw, można jak najbardziej dodać zieleninę, koperek, natkę pietruszki, paprykę.

    Czas przygotowania –  60minuty

Składniki

  • cukinia/kabaczek – 1 kg
  • marchewka – 2-3 sztuki
  • seler korzeń – 1/4 korzenia
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieczarki – 200 g
  • ser żółty – 150 g
  • kasza manna – 1/2 szklanki
  • jajka – 3 sztuki
  • bułka tarta – 1/2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • papryka słodka do smaku

Sposób przygotowania

Marchewkę, cukinię, cebulę, selera obrać z łupki.

Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć.

Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić delikatnie, wymieszać i odstawić na 30 min. aby puściła sok.

Pozostałe składniki marchew, cebulę, seler, pieczarki, czosnek, ser żółty zetrzeć również na tarce na grubych oczkach, wszystko razem wymieszać.

Wszystko wykonałam w maszynce do mielenia mięsa z odpowiednia przystawką tarcia jak na tarce.

Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach, z nadmiaru soku i wszystko połączyć, doprawić do smaku przyprawami, dodać bułkę tartą, kasze mannę oraz jajka.

Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach, do zrumienienia.

Po upieczeniu przestudzić.

Pasztet z kabaczka

 

Related Posts

Add Comment