Zupa z jabłek

zupazjablek

Zupa owocowa z jabłek, doskonała na upalne dniu dla dzieci i dorosłych. Bardzo ja lubiłam jak byłam mała, wtedy robiła mi ją babcia. Do tej zupki najlepiej wykorzystać jabłka słodkie, ponieważ zupa jest bardziej aromatyczna.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • jabłka – 0,5 kg
  • woda – 1,5-2 litry
  • cukier kryształ – do smaku
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • śmietanka 12% – 0,5 szklanki
  • cynamon – do smaku
  • grzanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę zagotować.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Pogotować około 15 min., aż jabłka puszczą sok. Dodać cukier i cynamon do smaku i zagotować całość.

Do szklanki nalać wody (ok. 1/2 szklanki) dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Całość przecedzić przez sitko i przecedzony płyn dodać do gotującego się kompociku z jabłek.

Woda z jabłkami musi wrzeć, należy przy wlewaniu mąki cały czas mieszać aby nie powstały grudki.

Zupkę pogotować jeszcze około 5-10 min aby delikatnie zgęstniała i zdjąć z ognia.

Na koniec dodać śmietanę.

Zupkę można podawać z grzankami, ryżem, makaronem i ziemniakami, do wyboru.

Ja lubię z grzankami, jednak tym razem grzanki przyrządziłam w nietypowy sposób. Otóż wykorzystałam palące słońce i ususzyłam kosteczki bułki na słońcu. Różnica jest taka, iż grzanki ze słońca nie mają złocistego koloru tylko są białe.

Related Posts

Add Comment