Róże karnawałowe

jak zrobić róże karnawalowe

Kolejny przepis na słodkości na tłusty czwartek,na karnawał – tym razem róże karnawałowe, kruche, pachnące z marmoladą.

Czas przygotowania – 50 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 300 g
  • żółtka – 5 sztuk
  • gęsta kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • spirytus – 1 łyżka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej roślinny do smażenia
  • marmolada
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą lub aluminiowa i odłożyć aby odpoczęło ok. 30 min. w temp. pokojowej.

Po tym czasie ciasto dobrze wybić, uderzać, bić ok.15 min. w nie wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto rozwałkować, składać, uderzać wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cieniutko i wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie literatka większa, mniejsza i kieliszek). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem na brzegach, nie docinając do środka. Krążki (większy, średni) posmarować białkiem i składać na siebie: największy, średni i najmniejszy, na środku najmniejszego mocno nacisnąć, by się wszystkie razem skleiły.

Tak przygotowane róże piec na złoty kolor w rozgrzanym oleju (u mnie w frytkownicy). Po upieczeniu róże ułożyć na ręczniku papierowym aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, na wierzch ułożyć marmoladę, wisienki co kto lubi i całość po pudrować cukrem pudrem.

róże karnawalowe

róże karnawalowe z marmoladąróże karnawalowe z marmoladą i cukrem pudrem

Related Posts

Add Comment