Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami są dobre latem ale jeszcze lepsze zima kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców lecz tylko mrożonki. Smakują tak samo o każdej porze roku.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • mąka pszenna – 300 g + 2 łyżki
  • ciepła woda – ok. 150 ml
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • jajka – 1 sztuka
  • jagody
  • cukier
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie przepłukać i osuszyć na durszlaku lub ręcznikiem papierowym. Przed samym lepieniem pierogów kiedy ciasto jest już gotowe, jagody oprószyć mąka pszenną i cukrem (2 łyżki +2 łyżki).

Jeśli mamy jagody mrożone to należy je wyjąć z zamrażarki tuż przed samym lepieniem, ponieważ dobrze się sklejają kiedy są zamrożone, (kiedy robimy większa ilość to z zamrażarki wyciągać jagody małymi porcjami, tak aby nie zdążyły się rozmrozić.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało).

Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem.

Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki.

Na gotowe krążki nakładać jagody i sklejać pierożki.

W garnku zagotować wodę z solą (ok. 1 łyżeczka) i wrzucać pierogi na gotującą się wodę, pod ręką mieć łyżkę drewnianą, aby delikatnie je pomieszać aby nie przywarły do dna.

Gotować ok. 2-3 minuty (w zależności od grubości ciasta) od momentu wypłynięcia na wierzch.

Podawać z jogurtem lub śmietanką i cukrem.

Pierogi z jagodami borówikami

Related Posts

Add Comment