Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba wykorzystać pyszne owoce na wszelkie możliwe sposoby. Tym razem obiad z truskawkami na słodko. Knedle z truskawkami, chociaż do ich przygotowania można użyć innych, ulubionych owoców (borówek, śliwek, brzoskwiń).

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki ugotowane – 1,20 kg
  • ser biały – 100 g
  • mąka pszenna – 500 g + podsypanie
  • truskawki
  • sól – do smaku

Dodatkowo

  • śmietana kwaśna
  • cukier
  • masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, przestudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę.

Ser biały zmielić wraz z ziemniakami. Gotowe ziemniaki z serem przełożyć na stolnicę lub w misce zagniatać ciasto z dodatkiem mąki pszennej i soli (uważać z solą bo ziemniaki były solone w gotowaniu, jajka nie dodaje bo knedle są twarde).

Truskawki dokładnie wypłukać, obrać szypułki i osuszyć owoce na ręczniku czy ściereczce.

Z ciasta uformować węża i pokroić na mniejsze części. W dłoni rozciągnąć ciasto na kształt placuszka, zawinąć w ciasto truskawkę, dokładnie posklejać i w dłoniach uformować kulkę.

Knedle gotować we wrzącej, osolonej wodzie, jak wypłyną na wierzch to ok. 2 minutki. Knedle wyciągać łyżką cedzakową, delikatnie opłukać zimna wodą i osuszyć na durszlaku.

W rondelku roztopić niewielka ilość masła i obtoczy w nim knedle aby się nie posklejały.

Podawać z kwaśna śmietaną i cukrem.

Knedle z truskawkami

Related Posts

Add Comment