Koktajl owocowy

Połączenie kilku owoców w koktajlu tworzy doskonałą bombą witaminową.  Jabłko to źródło witaminy C, A, K, E, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza. Banan bogaty jest   w potas, witaminę C, A, E, D, K,  witamin z grupy B, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen. Kiwi stanowi źródło witaminy C, A, K, żelaza, kwasu foliowego.

koktajlowocowy

Koktajl owocowy to połączenie kilku owoców ze sobą z dodatkiem jogurtu naturalnego. Koktajl owocowy można przyrządzić w kilka chwil. Jest sycący, orzeźwiający. Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie, podwieczorek. Jogurt naturalny można zastąpić maślanką, kefirem.

Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

  • jabłko – 1 sztuka
  • banany – 2 sztuki
  • kiwi – 3 sztuki
  • jogurt naturalny – 330 ml
  • brązowy cukier – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłko, banana i kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałeczki i umieścić w blenderze. Dodać jogurt naturalny i cukier.

Wszystko razem dokładnie zmiksować.

Przed podaniem należy go schłodzić.

W upalne dni można dodać kawałki lodu.

koktajlowocowy1

Related Posts

Add Comment