Pieczone kasztany

pieczonekasztany

Po raz pierwszy kasztany jadalne jadłam z Paryża, były przepyszne dlatego postanowiłam sama je upiec, co prawda nie smakowały jak tamtejsze ale były niezłe.

Kasztany maja delikatny słodkawy smak, nieco przypominają ziemniaki.

Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na ich barwę, aby nie były pokryte pleśnią, aby nie miały żadnych dziurek, by niebyły zbyt wilgotne ponieważ świadczy to o ich nieświeżości. Powinny być ciężkie, jeżeli będą zbyt lekkie to mogą być wyschnięte w środku.

Po zakupie należy je szybko spożyć ponieważ tracą szybko na świeżości, można też przechowywać w lodówce, nie polecam w foli, woreczkach plastikowych ponieważ szybko parują i pleśnieją.

SKŁADNIKI

  • kasztany jadalne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przed pieczeniem każdego kasztana należy naciąć, najlepiej zrobić krzyżyk, unikniemy wtedy wybuchu w piekarniku.

Trzeba bardzo uważać przy nacinaniu, ponieważ łupinka jest twarda, kasztany lubią się wyślizgiwać, i łatwo można się skaleczyć.

Nacięte kasztany układamy na blaszce, do góry stroną naciętą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 15 min, tak aby kasztany się otworzyły.

Najlepiej smakują na ciepło, trzeba uważać aby się po wyjęciu z piekarnika nie poparzyć.

Kasztany jadalne doskonale pasują do dań mięsnych

Related Posts

Add Comment