Makaron z jabłkami

Makaron z jabłkami

Pamiętam z dzieciństwa jak babcia robiła mi często makaron z owocami, głównie jabłkami bo najbardziej lubiłam. Dziś  mnie natchnęło aby zrobić taki makaron dla swoich dzieci, tylko nie byłam pewna czy polubią takie jedzonko, bo od czasu jak podałam makaron z serem i nie przypadł im do gustu, więcej nie robiłam takich frykasów, ale stwierdzam,  że od dziś częściej będę przygotowywać takie smakołyki bo Miki  poprosił o dokładkę.

    Czas przygotowania – 20 min.  

Składniki

  • makaron (małe muszelki) – 100 g
  • jabłka papierówki – 1/2 kg
  •  masło – 1 łyżeczka
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku
  • sól

Sposób przygotowania

Jabłka (ja wykorzystałam papierówki, ale można też wybrać inny gatunek jabłek)  obrać z łupki, wypłukać, pokroić na mniejsze części i rozsmażyć w rondlu  z niewielką ilością wody. Do smaku dodać cukier i cynamon.

Makaron ugotować w osolonej wodzie a następnie  odsączyć.

Masło roztopić w rondelku, dodać makaron i wymieszać (masło nada smaku), następnie przełożyć na talerz i dodać na wierzch jabłka wcześniej przygotowane.

Przekąska pyszna na ciepło i zimno.

Add Comment