Pierogi z kaszą i serem

Pierogizkaszajeczmienna2

Zawsze ruskie, z kapustą na obiad lecz tym razem powstał inny smak. Pierogi z kaszą jęczmienną perłową z dodatkiem sera białego i smażoną cebulką. Bardzo ciekawe urozmaicenie.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna – 300 g
  • letnia woda –
  • jajko – 1 sztuka
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej lub oliwa z oliwek – 1 łyżka

Farsz

  • kasza jęczmienna – 2 woreczki
  • ser biały – 100 g
  • cebula – 1 sztuka
  • masło 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Ser zmielić przez maszynkę  do mięsa.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Podawać ze zrumienioną cebulką, skwarkami.

Czas przygotowania – 40 min.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem

Related Posts

Add Comment