Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Gołąbki to starodawny przepis na danie z kapusta i odpowiednim farszem.Ryż, mięso i pieczarki to najlepsze nadzienie. Jest to potrawa czasochłonna ale efekt końcowy jest niezapomniany.

golabki

Gołąbki najlepsze są mamy, przypominają smak dzieciństwa. Jest to danie pracochłonne, jednak efekt końcowy rekompensuje trud włożony w ich przygotowanie.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta biała – 1 główka
  • ryż – 4 woreczki
  • pieczarki – 1/2 kg
  •   mięso (z indyka, wieprzowe, wedle gustu) – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • masło – 2 łyżki
  • olej lub oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W dużym garnku, większy od główki kapusty zagotować wodę z łyżeczką soli, włożyć główkę kapusty tak aby sparzyć liście (należy pamiętać by wyciąć głębia tak by łatwo można było oddzielać liście), po kilku minutach delikatnie ściągać z główki liście, tak żeby ich nie uszkodzić. Liście układać w misce.

Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, podsmażyć ją na oleju i maśle, dodać pieczarki i mięso, doprawić solą i pieprzem, dusić około 20 min. Następnie w większej misce lub garnku połączyć farsz z ryżem, dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeżeli jest to konieczne.

Z liści kapusty odciąć twarde części, i do każdego liścia nakładamy farsz, zwijamy dokładnie, by się nie rozwinęły. Można piec je w rondlu lub też na brytfance, dobrze jest dno naczynia wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty, można ja porwać. Gołąbki układamy w rondlu zwarcie jeden koło drugiego, podlewamy wodą (tak aby gołąbki były na pół zanurzone) lub bulionem, można dodać troszeczkę oleju, wierzch posypać vegetą. Przykrywany pokrywka i dusimy lub pieczemy w piekarniku około 1 godziny.

Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczarkowym.

Gołąbki to doskonałe danie, które smakuje równie dobrze na drugi dzień. Można również gołąbki zamrozić, i kiedy najdzie nas na nie ochota wyciągnąć z zamrażarki i podpiec a będą smakowały jak by były dopiero zrobione.

golabki1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *