Filet z indyka w pomarańczach

 Indyk w pomarańczach

Troszkę na słodko z delikatną nutką pikanterii czyli filet z indyka marynowany w soku z pomarańczy z dodatkiem papryki chili. Kruchy, mięciutki filet doskonały na obiad, dodatkowo szybki w przygotowaniu.

    Czas przygotowania – 30 min.  

Składniki

  • filet z indyka – 1 kg
  • pomarańcze – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  •  papryka chili – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania

Fileta dokładnie wypłukać, osuszyć.

Wycisnąć sok z pomarańczy.

Mięso pokroić na cienkie plastry, ułożyć w misce, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, paprykę chili (wedle gustu i swoich upodobań smakowych), oliwę z oliwek, paprykę słodką  na koniec . Mięso zalać sokiem i dokładnie wymieszać mięso z marynatą.

Odstawić na ok. 4 godziny do lodówki, dobrze jest mięso odstawić na noc do lodówki.

Na rozgrzanej patelni smażyć mięso z obu stron aż będzie miękkie.

Jeżeli mięso będzie cienko pokrojone to wystarczy chwilkę podsmażyć na patelni i szybko zmięknie, grubsze kawałki mięsa podpiec w piekarniku.

 Indyk w pomarańczach

Related Posts

Add Comment