Faszerowany filet z kurczaka w boczku

Filet z kurczaka w boczku faszerowany pieczarkami

Filet z kurczaka w boczku. Pyszne, aromatyczne danie, dokładnie kieszonki z kurczaka z pieczarkami. Najważniejsze  w tym daniu jest to że użyty tu boczek oprócz nadania smaku potrawie  zabezpiecza mięso tak aby nie było zbyt suche. Kieszonki w sam raz dla każdego, małego i dużego.

Dodam tylko jak moi domownicy zaczynali je jeść to w pierwszej kolejności zniknął boczek dopiero potem mięso.

Filet tak przygotowany nie wymaga dużej ilości przypraw ponieważ boczek surowy czy wędzony jest już sam w sobie doprawiony i  on nadaje smaku potrawie.

Składniki

  • filet z kurczaka – 4 pojedyncze filety
  • pieczarki – 600 g
  • boczek w plasterkach wędzony lub surowy – 500 g
  • cebula – 1 sztuka
  • masło
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zrumienionej cebuli dodać starte pieczarki i całość podsmażyć, tak aby pieczarki zmiękły. Do pieczarek w trakcie smażenia dodać troszkę masła do smaku oraz doprawić je solą i pieprzem. Pieczarki przestudzić.

Fileta z kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć. Jeżeli są przy filecie małe polędwiczki należy je odciąć, i wykorzystać do innych dań.

Fileta naciąć z jednej strony tzn. zrobić kieszonkę, oprószyć fileta solą i pieprzem z każdej strony i w środku,  do kieszonki nałożyć przestudzone pieczarki, dodać troszkę masła,  pozamykać kieszonki i całe filety owinąć plasterkami boczku. W razie potrzeby filety pospinać wykałaczkami.

Tak przygotowane filety obsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Filety przełożyć na blaszkę i podlać bardzo niewielką ilością oleju. Piec w pierniku do momentu aż mięso będzie miękkie, około 30-40 min. w zależności jak duże były filety, w temp. swojego piekarnika.

    Czas przygotowania – 50 min.

Filet z kurczaka w boczku faszerowany pieczarkamiFilet z kurczaka w boczku faszerowany pieczarkami

 

Related Posts

Add Comment