Kakaowa kasza manna

Kasza manna powstaje  z przemiału  ziarna pszenicy. Zawiera w sobie duże ilości skrobi.

kakaowa kasza manna ciasteczka

Ciasteczko bez pieczenia.Bardzo dobry, niedrogi i ekspresowy deser z masa grysikową, wcale nie przypomina kaszy manny z dzieciństwa. Dodatkowo do masy można dodać bakalie.

    Czas przygotowania -10 min.

SKŁADNIKI

  • kasza manna – 1 szklanka
  • masło – 200 g
  • mleko – 1 litr
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • kakao – 2 łyżki
  • herbatniki – 250 g
  • rodzynki – 50 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i cukier kryształ, cukier waniliowy, kakao.

Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Wsypać kasze mannę i dokładnie mieszać przez 2-3 min. tak aby również nie powstały grudki, uwaga masa szybko zgęstnieje i lubi się przypalać, gotować ją na minimalnym płomieniu, dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć herbatniki, na nie wylać gorącą masę i wierzch przykryć herbatnikami.

Odstawić do zimna aby ciasto wystygło.

Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

kakaowa kasza manna deser

Related Posts

Add Comment