Ciasteczka z czekoladą

Ciastka z czekoladą

Ciasteczka półfrancuskie z dziurką, zalana czekoladą. Przepis idealny dla dzieci, bo można się przy ich przygotowaniu nieco pobawić.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • margaryna – 1 kostka
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • śmietana kwaśna – 1 łyżka
  • cukier gruby –
  • czekolada – 200 g
  • mleko/ śmietana 30% – 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie.  Żółtka oddzielić od białek. Posiekać margarynę, dodać żółtka,  cukier puder, śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem, następnie wyrobić rękoma na gładkie i jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm i wykrawać ciasteczka. W połowie wykrojonych ciastek zrobić dziurkę.

Ciastka bez dziurki maczać z jednej strony w białku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Drugie ciasto z dziurka maczać również w białku i grubym cukrze i układać na wcześniej położonych ciasteczkach (sklejać ciasteczka z dziurką i bez).

Ciastka piec kilkanaście min. na złoty kolor w temp. swojego piekarnika funkcja „góra -dół”.

W garnku rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem lub śmietanką i tak przygotowaną masą wypełnić dziurki przestudzonych ciasteczek.

Ciastka z czekoladąCiasteczka półfrancuskie z czekoladą

Related Posts

Add Comment