Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

torcikztruskawkami1

Ciasto z krem waniliowym i z sezonowymi owocami, w tym przypadku truskawki to delikatna, lekka kompozycja.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

Ciasto jasne

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier kryształ – 15 dag
  • mąka pszenna – 15 dag
  • olej – 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Krem waniliowy

  • śmietana kremówka – 1,5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • cukier kryształ – 0,5 szklanki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 3 sztuki
  • masło – 100 g
  • laska wanilii – 1 sztuka

Dodatki

  • galaretka czerwona – 2 sztuki
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodać żółtka, kolejno przesianą mąkę z proszkiem i olej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Piec około 30-40 min. Placek będzie gotowy kiedy odstanie od brzegów blaszki. Można sprawdzić również wykałaczką.

Krem waniliowy

Śmietanę kremówkę wraz z mlekiem wlać do wysokiego naczynia, kolejno dodając wszystkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę postawić na ogniu i gotować do momentu ugotowania budyniu, pamiętać należy o ciągłym mieszaniu ponieważ budyń lubi się przypalać.

Kiedy będzie już gęsty zdjąć z ognia i dodać do budyniu masło, wszystko wymieszać ponownie mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.

Krem odstawić do częściowego wystygnięcia, lekko ciepły wylać na ciasto.

Na wierzch ułożyć wcześniej szypułkowane, umyte i osuszone truskawki. Całość zalać ugotowaną wcześniej galaretką (według przepisu na opakowaniu)..

Całość dokładnie schłodzić.

torcikztruskawkami

Related Posts

One Response

  1. Alina
    31 października 2015

Add Comment