Ciasto wiśniowe

Delikatne, kolorowe ciasto wiśniowe. Ciasto wiśniowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak pracochłonne, ze względu na ilość mas oraz czas jaki należy odczekać pomiędzy zastygającymi masami. Ale rezultat godny polecenia.ciastowisniowe1

Sezon na wiśnie w pełni. Różnorodne przetwory, wiśnie drelowane w syropie, wiśnie w spirytusie, soki z wiśni, nalewki z wiśni oraz ciasto z dodatkiem wiśni. Kwaśne, soczyste owoce doskonale nadają się do wszelkiego typu ciast. W poniższym przepisie wykorzystany został sok z wiśni oraz wiśnie w spirytusie.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • jajka – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 25 dag
  • cukier puder – 25 dag
  • kakao – 2 łyżki
  • olej – 1 szklanka
  • woda letnia – 5 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Masa wiśniowo-budyniowa

  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 3 opakowania
  • mleko – 0,5 litra
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • kompot wiśniowy – 4 szklanki
  • cukier kryształ – 0,5 szklanki

Masa kremowa

  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • mleko – 0,5 litra
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 2 sztuki
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • masło 82 % – 1 kostka

Dodatki

  • herbatniki okrągłe – 1 opakowanie
  • wiśnie w spirytusie

Polewa

  • margaryna – 0,5 kostki
  • cukier puder – 5 łyżek
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 2 łyżki
  • żelatyna – 1 łyżka
  • kwaśna śmietana – 5 łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać przesiana mąkę z proszkiem.

Ciasto podzielić na dwie równe części.

I część biała, bez dodatków

II cześć, dodać kakao i dobrze wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto drugie wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto I jasne delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym. Upiec placek. Czas pieczenia ok. 40 min. w temp. (u mnie 130 °C). Cisto wystudzić.

W garnku zagotować kompot (ja na zrobienie kompotu użyłam 2 szklanki soku wiśniowego i dwie szklanki wody), dodać cukier. Jeżeli kompot będzie kwaśny dołożyć wówczas cukru. Do zrobienia kompotu można również wykorzystać sok porzeczkowy, truskawkowy, malinowy. W osobnym naczyniu rozmieszać budyń z mlekiem i wlać go do gotującego się kompotu. Należy dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę troszeczku przestudzić i lekko ciepłą wyłożyć na ciasto.

Na masę wiśniowo-budyniową wyłożyć okrągłe biszkopty, pomiędzy nie włożyć po kilka wisienek w spirytusie. Odstawić ciasto do lodówki w celu zastygnięcia masy.

Masa kremowa

W garnku zagotować 1 szklankę mleka, następnie w naczyniu rozmieszać dokładnie szklankę mleka z mąką pszenną, budyniem, cukrem waniliowym, cukrem kryształem, żółtkami i wlać budyń do gotującego się mleka. Dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i przelać na miskę, talerz i wystudzić. Budyń przykryć z wierzchu aby nie powstał gruby kożuszek.

Masło utrzeć na puszysta masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Do masy można dodać spirytus lub wódkę do smaku. Masę wyłożyć na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.

Polewa

W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.

Wierzch polewy można udekorować kokosem i wiśniami.

ciastowisniowe2ciastowisniowe

[puregallery]

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *