Stefanka

stefanka

Już od pewnego czasu chodziło za mną ciasto z chałwą. Szukając przepisu w zeszycie mojej mamy natknęłam się na ciasto piernikowe przekładane masą budyniową oraz drugą masą o smaku chałwy. Ciasto dobrze zrobić dzień wcześniej ponieważ rozkrojone kilka godzin po pieczeniu ciasto jest twarde, mięknie na drugi dzień, jest delikatne, nie kruszy się i dobrze smakuje.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto piernikowe

  • mąka pszenna – 30 łyżek
  • cukier kryształ – 10 łyżek
  • jaja – 2 sztuki
  • margaryna – 300 g
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • miód sztuczny – 8 łyżek

Masa budyniowa

  • budynie śmietankowe – 2 opakowania
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • mleko – 1/2 litra
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 1/2 kostki
  • jaja – 2 sztuki

Masa chałwowa

  • chałwa – 200 g
  • masło – 200 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto na dużą blaszkę.

Na stolnicy z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na równe 3 części (najlepiej a pomocą wagi odmierzyć masę ciasta).

Do rondelka odmierzyć 1 szklankę mleka i zagotować, drugą przelać do wyższego naczynia, dodać pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszać lub zmiksować, wlać otrzymany budyń do gotującego się mleka, ugotować budyń. W momencie jak zaczną powstawać grudki należy bardzo energicznie mieszać, wówczas się rozmieszają i powstanie delikatny budyń. Pamiętać należy aby budyń eis nie przypalił.

Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać mikserem, masę odstawić na chwilkę aby delikatnie przestygła a następnie przełożyć dwa ciasta.

Masło dokładnie utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodać chałwę, całość dokładnie utrzeć i przełożyć ciasto kolejną masą, przykryć blatem i dowolnie udekorować polewą.

stefanka dekoracje

Related Posts

One Response

  1. monika
    3 października 2015

Add Comment