Kokoski

kokoski ciastka z posypka

Kokoski, kudłacze, kokosanki o różne nazwy dla ciasta piernikowego, miodowego oblanego polewą i obtoczone w kokosie.

Delikatne, bardzo smaczne i aromatyczne. Przygotowujące można się nieźle bawić, jak w dzieciństwie.

Czas przygotowania 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • cukier puder – 2 szklanki
  • margaryna – 100 g
  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 1 szklanka
  • miód (prawdziwy, wielokwiatowy) – 4 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżki

Polewa I

  • margaryna – 250 g
  • cukier puder – 10 łyżek
  • galaretka agrestowa – 1 opakowanie
  • kakao – 6 łyżek
  • woda – 4 łyżki
  • kwaśna śmietana – 10 łyżek

Polewa II

  • mleko – 3/4 szklanki
  • margaryna – 200 g
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 1 szklanka

Dodatkowo

  • kokos – 400 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blaszkę.

Ciasto

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać kolejne składniki: jajka, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie utrzeć na jednolitą, puszystą masę.

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić następnie pokroić cały blat w kostkę jednakowej wielkości lub prostokąty.

Polewa I

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Margarynę roztopić z cukrem pudrem, kakaem, wodą, całość dokładnie wymieszać i stopniowo podgrzewać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważać, aby polewy nie zagotować!

Zająć z ognia dodać galaretkę, całość wymieszać a następnie przestudzić. Do letniej polewy dodać po łyżce śmietanę i dokładnie wymieszać.

Polewa II

Mleko, margarynę i cukier roztopić w garnku, dodać kakao, dokładnie wymieszać i gotować około 5 min.

Kostki ciasta maczać w polewie i obtaczać lub posypywać kokosem, pomocny będzie do tego celu widelec lub długa wykałaczka. Po obtoczeniu kokoski odstawić do zastygnięcia.

Zrobiłam polewę według pierwszego przepisu, niestety brakło jej do obtaczania, stąd zrobiłam polewę drugą. Porównując je obie są smaczne różnią się tylko konsystencją, ta pierwsza jest gęstsza.

Related Posts

Add Comment